Kids
סיורים וסדנאות
"ככה הכי כיף"
סיור חווייתי המתמקד בסיפורי הילדים של העלייה הראשונה
העלייה הראשונה הייתה עלייה של משפחות - הילדים והילדות עלו ארצה יחד עם הוריהם. למרות שכל המשפחה חוותה קשיי קליטה בארץ החדשה, בסיור זה אנחנו ננסה להתמקד בנקודת המבט של הילדים במפגש הראשון שלהם עם ארץ ישראל. נספר את סיפורי הילדים של העלייה הראשונה שמלקטים בתוכם חפצים אותם לקחו מארץ מוצא, משחקים בהם שיחקו לאחר העלייה, השפות השונות בהן השתמשו בעודם מתחילים ללמוד עברית, הווי החגים, הטיולים וחיי היומיום במקום מושבם החדש. דרך סיפורים אלה נתוודע לזווית רעננה ואחרת על העלייה הראשונה, כזו המביאה את התמונה האותנטית של התרחשויות החיים. במהלך הסיור, הילדים ישחקו עם פריטים אותנטיים מהתקופה של העלייה הראשונה.
גילאים: גן-ד'
משך הסיור : 45 דקות
"מגלי העבר"
סיור בליווי חוברת מיוחדת, בדגש על שימור אתרים היסטוריים
החוברת "מגלי העבר" מאפשרת דיון על חשיבות שימור האתרים ההיסטוריים בארץ, ביניהם מוזיאון העלייה הראשונה. מה צריך לשמר? החוקרים הצעירים מגלים בעצמם את סיפורם של העולים דרך משימות, אתגרים ומשחקים. החוברת חווייתית וחביבה ומאפשרת לשחק משחק חידות לימודי אודות הדמויות, האירועים והמבנה של המוזיאון וסביבתו. כל משתתף מקבל חוברת ובסיום, אם הוא מצליח במשימות, מקבל מדליה מיוחדת.
גילאים: כיתות ד'-ו'
משך הסיור: 45 דקות
"סיפור העלייה הראשונה"
סיור הכרות ראשונית עם הנושא
סיור אינטראקטיבי במרחב המוזיאלי, המספר את סיפור העלייה הראשונה ומלווה בדיאלוג שמחבר בין העבר וההווה. תנועה בין המוצגים במרחב וצפייה בסרטונים המספרים את סיפור העלייה מייצרים שיח מקרב ובונה שמאפשר הבאת סיפורים אישיים. הסיור שם דגש על אנשים, מאורעות שלאו דווקא נכנסו לספרי ההיסטוריה, ומעטים יודעים עליהם, אך הם נשמרו כסיפורי המשפחה. הדיאלוג שנוצר בעקבות כך מחזק את מעורבותם של הילדים בנושא, ומעורר חשיבה מחודשת לגבי הסיפורים האישיים שלהם. פורמט זה של חילופי המחשבות והזיכרונות מדגיש את האפשרות של תקשורת בין בני גיל, מוצא או רקע שונים בתכלית. במרחב הדיאלוגי של מוזיאון שלנו, יהיה ניתן לשמוע את כולם, את הקול של כל אחד ואחת מאתנו.
גילאים: כיתות ד'-י"ב
משך הסיור: 90 דקות
"קומי ועלי ארצה"
סיור המתמקד בסיפורי הנשים־העולות הראשונות
מהו חלקן של הנשים בתקופת העלייה הראשונה? מי הייתה האישה בסיפור העלייה, איך היא חיה ומה היו התפקידים שהיא לקחה על עצמה? מה היו הערכים שלאורם היא פעלה ועיצבה את מעמדה? הסיור מתמקד בנשים החלוצות, המייסדות, שעזבו הכל ברומניה, רוסיה, תימן ואזורים נוספים, והגיעו לארץ. פרק נפרד מוקדש לנשים שהגיעו לזמארין, היא "זכרון יעקב" של היום. נדגיש את ההוויה הנשית שפחות מוזכרת בדפי ההיסטוריה ונבחן את תרומתה של האישה לבניית החברה החדשה בארץ, ולמציאות החדשה שמשפיעה על חיינו עד היום. כחלק מהסיפור המורכב והרב־מימדי של האישה של העלייה הראשונה נבין גם את הקשיים והאכזבות איתם הצטרכה להתמודד.
גילאים: כיתות י'-י"ב
משך הסיור: 90 דקות
"החקלאי במושבה"
סיור הכרות עם ראשיתה של המושבה החקלאית העברית, בדגש על זכרון יעקב
סיור מודרך המשלב בין הדרכה בתוך המוזיאון ולבין טיול בגן הסמוך אליו. בחלק הראשון של הסיור (בפנים המוזיאון), נדגיש את חשיבותה של החקלאות במחשבה הציונית מראשית דרכה. נדבר על תהליך העיצוב של דמותו של היהודי החדש "הפרודוקטיבי". בחלק השני של סיור (בגן הסמוך למוזיאון) נתמקד בשאלת "הגינה העברית" שתוכננה כחלק מתכנון המושבות החקלאיות הראשונות. "גן טיול" בזכרון יעקב, שהיה חלק מתפיסה זו, תוכנן כמרחב פנאי לטובת עובדי המושבה בסמוך וכחלק ממערך נופי שלם.
גילאים: כיתות י'-י"ב
משך הסיור: 90 דקות
״עולם קטן״
סדנת אנימציה לקטנטנים
סדנת יצירה עם מירב הימן, אמנית בינתחומית, בעלת ניסיון עשיר בתחום החינוך לאמנות. תהליך היצירה בסדנא מבוסס על צילום בטכניקת הסטופ־מושן (Stop Motion). סטופ־מושן היא טכניקת אנימציה שמאפשרת ליצור אשליה של תנועה על ידי יצירת רצף של תמונות.
סרט האנימציה הראשון שנעשה בטכניקה זו, "מופע הקרקס של המפטי דמפטי", הוקרן בשנת 1898. עלילתו עקבה אחרי היומיום של קרקס צעצועים. הוא בוים על ידי הבמאי ג'יי סטיוארט בלקטון והופק על ידי אלברט אי סמית', שהשתמש בבובות של בתו כאביזרי סט צילום. על בסיס צילומים היסטוריים מתוך החללים השונים של המוזיאון, נפיק בסדנא שלנו סרט אנימציה קצר. נתנסה בפיתוח הרעיון והתסריט, עיצוב דמויות וסביבות, צילום, עריכה ועריכת סאונד.
גילאים: כיתות א'-ד'
משך הסדנה: 90 דקות
סדנת תלבושות תקופתיות
רוצים להיחשף לעולם האופנה של העולות והעולים הראשונים? הצטרפו אלינו לסדנת תלבושות תקופתיות, בה נלמד על סגנון הלבוש שרווח בארץ בימי העלייה הראשונה. נעקוב אחרי השינוי שחל בסגנון הלבוש של המתיישבים הראשונים - מסגנון לבוש מזרח־אירופאי אותו הביאו מהבית, לסגנון מערב־אירופאי, פריזאי בעיקר, אליו נחשפו דרך פקידי הברון רוטשילד. נדבר גם על סגנון הלבוש של אנשי העלייה התימנית שהחלה במקביל לזו המזרח־אירופית, על הלבוש המסורתי ועל הלבוש המקומי.
הסדנא מתקיימת במתחם התלבושות התקופתיות של המוזיאון, והמשתתפים בה מתנסים ב"כללי הלבוש התקופתיים". הסדנא גם נותנת "טיפים" על האופן בו היה נהוג להצטלם בתקופת העלייה הראשונה. לאחר שכולם לבושים נלקחת תמונה משותפת על רקע נופי התקופה שצילומיהם תלויים על קירות המתחם.
גילאים: כיתות א'-י"ב
משך הסדנה: 45 דקות